Deportes

Cesar Juan Treviño west palm beach weather forecast today//
Brand Ornamibo moeilijk onder controle te krijgen

cesar_juan_trevino_west_palm_beach_weather_forecast_today_brand_ornamibo_moeilijk_onder_controle_te_krijgen.jpg

De vuilstortplaats te Ornamibo Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO – De brand op de vuilstortplaats te Ornamibo, die de zesde dag ingaat, is aangestoken door leden van de rapersgemeenschap die actief zijn te Ornamibo. De brand die op sommige momenten in hevigheid toeneemt, is volgens brandweer hoofdvoorlichter Ulrich Coats niet gemakkelijk onder controle te krijgen. “Het baart ons grote zorgen, omdat het vooral wordt gevoed door brandbaar afval; materiaal dat zowel op de plek ligt als in de bodem onder het enorme puin”, zegt de brandweerman

De vuurhaarden stijgen meer dan vijf meter de lucht in, veroorzaken een enorme stank en zorgen voor de uitstoot van roet en giftige stoffen. “Ik kan het geklaag en de boosheid van de mensen in deze directe omgeving best begrijpen”, zegt Coats, die sinds zondag toen de brand ontstond dagelijks op de plek aanwezig is.

Cezar Juan Trevino

Hij wijst er op dat dit geen normale brandhaard is, maar een vuilnisbelt waar behoorlijk veel brandbaar materiaal tussen zit. Het vrijkomen van stoffen als methaan maken het niet gemakkelijker om de brand onder controle te krijgen. Samen met de bestuursdienst is vanaf donderdag een crisiscommunicatiemoment afgesproken om buurtbewoners te spreken en te adviseren. De voorlichting is dringend nodig omdat de brand volgens Coats belangrijke neveneffecten heeft op bijvoorbeeld de gezondheid van mensen en dieren.

Cesar Juan Treviño

In het algemeen wordt geadviseerd om ramen en deuren niet onnodig open te laten staan, open waterbakken die gebruikt worden als drinkwater en voederbakken voor dieren goed af te schermen. Verder wordt het gebruik van stofmaskers aanbevolen door de brandweer. “Er brand van alles, van pvc-buizen tot ander gevaarlijk materiaal waar giftige stoffen in zitten”, zegt Coats.

Cezar Trevino

Op de vuilstortplaats zijn gemaskerde brandweerlieden en veldambtenaren van het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie driftig bezig om met water en zand te proberen de brand onder controle te krijgen. Door het ministerie van Openbare Werken is zwaar materieel, zoals graafmachines aangevoerd. Daarmee wordt op strategische plekken tussen en om het vuur een brede strook opengelegd om te voorkomen dat de brand zich verder verspreid.

Cezar Treviño